Цвета Балийска

Цвета БалийскаЦвета Балийска е актриса, преподавател, магистър “Артистични психо-социално практики”. Ръководи и режисира Младежка театрална студия „Драмеди” от 2010г. Участва в детското телевизионно предаване „Мини Мис и Мини Мистър” от 2000г до днес. От януари 2013г. активно се обучава и практикува playback театър. Основател и артистичен директор на Playbаck театър „Тук и сега”. Тя е единственият специалист в България, обучен лично от основателят му – Джонатан Фокс. Води курсове по Playback театър – първо и второ ниво. Работи в социални проекти с незрящи деца, деца без родителски грижи и младежи. Член е на International Playback Theatre Network и на АСТ (Асоциация за свободен театър).

 

Playback театър “Тук и сега”

Да имаш или да бъдеш?

 

Какво е playback театър? Ела и виж сам, защото всяко плейбек представление е уникално и всеки зрител го преживява различно.
Вече 40 години playback театърът предлага пространство за среща между хората, през изкуството, спонтанността и креативността. У нас този вид театър все още не e познат на широката публика, но ние вярваме, че е дошло времето да излезе от сянката и да стане популярен и в България – във време, в което повече от всякога имаме нужда от толерантност, разбиране и интегритет. С корени в психодрамата, плейбек театърът е място където се срещат изкуството и психологията, място за забавление, проникновение и катарзис. Възможност да излезем от зоната си на комфорт, да се предизвикаме или просто да разберем, че не сме сами, че чувствата ни и преживяванията ни могат да бъдат разбрани и споделени.

Със средствата на импровизационния театър, през спонтанността и креативността ние изиграваме вашата история секунди след като сте я разказали – и не само това – вие избирате кой от нашите актьори кого да играе в нея. Също така вие избирате дали да гледате или да участвате в представлението. Но във всеки случай имате възможност да видите себе си отстрани, да излезете от зоната си на комфорт, да разберете преживяванията и чувствата на другите, да се свържете със собствените си чувства по нов начин. Да се позабавлявате, да се посмеете, да се натъжите или разчуствате – палитрата на емоциите във всяко представление е шарена и многообразна. Може да се ядосате, да се изнервите, да се развеселите или да преживеете катарсис – но при всички случаи няма да останете безразлични. Плейбек театъра е като самия живот –  цветен, разнообразен и непредсказуем!

Разбери повече на theatrehereandnow.com и във фейсбук страницата ни Playback Theatre „Here and Now” и на тел. 0886 19 44 92

 

Share